Gå til indhold

Sri Lanka: ”Et meget frugtbart arbejde!”

Søren Viftrup, missionsansvarlig i Kirkecenteret Vejle (KCV), fortæller seneste nyt om missionen på Sri Lanka efter sit 6. besøg på øen.

Udover at være missionsansvarlig i KCV er Søren Viftrup også formand for Landsforeningen Aktive Kristnes Omsorg (AKO) og sammen med Knud Erik Palmelund, som er missionsarbejder i AKO, rejste de to for nylig på et kort visit til Sri Lanka den 23. – 30. januar 2019. Viftrup rejste altså både som repræsentant for KCV og leder af AKO.

Baggrund for missionen på Sri Lanka
KCV og AKO gik sammen ind i missionsarbejdet på Sri Lanka under ledelse af Viftrup efter tsunamien i 2005. Under dette besøg drøftede Viftrup AKO’s vision om menighedsplantning med landslederen for Apostolic Church of Sri Lanka. Det førte til forberedelse og udsendelse af evangelister, støttet økonomisk af KVC og AKO. Således blev 7 udsendte evangelistfamilier til 17 menigheder – på blot fem år til selvbærende og aktive menigheder i forskellige områder af landet.

Bibelskolen i Moratuwa
Derefter begyndte KCV i 2012 fast at stabilisere og støtte driften af en bibelskole i Moratuwa med 30.000,- kr. om året. Det forløb frugtbart i nogle år, men i 2017-2018 lå bibelskolen i ændret udgave, da skole og kirke var under omstrukturering og derved manglede en leder på stedet. Det førte til en ændring i missionsadministrationen, hvor de penge, der ellers støttede bibelskolen, blev konverteret til efteruddannelse og opgradering af aktive præster. Og Viftrup bekræfter, at bibelskolen i løbet af dette år igen vil blive fuldt aktiveret, da den kvalificerede Shehan Fernando nu atter frigøres til at drive bibelskolen.

Shehan og Niroshani Fernando er missionsansvarlige, og fra 2020 indtræder Shehan som landsleder for Apostolsk Kirke. Støttet af AKO har han været i gang med studier og forventes i april at blive færdig som doktor i teologi.

Levende eksempler på den aktuelle mission
Lige nu er missionen på Sri Lanka i al sin enkelhed derfor at understøtte og sikre kvalificerede personer til at etablere nye tiltag og vedligeholde de tiltag, der allerede er etableret ved at sponsorer udvalgte personer til efteruddannelse.
Pastor Roberts er et eksempel på dette. Han er en sand pioner og menighedsplanter i et miljø i Columbo-området med mange misbrugere, og han støttes af KCV i efteruddannelse, ”Han lever for 50 euro om måneden, det er fuldstændig vanvittigt. Jeg kunne se både længslen og passionen i hans øjne. Vi stiler mod at øge indsatsen omkring det, han brænder for, og ønsker bl.a. at hæve den økonomiske del,” forklare Viftrup.
Endnu et eksempel er pioneren Sujini, som har startet en søndagsskole, som hun driver sideløbende med, at hun også har igangsat søndagsskoler i andre menigheder, hvor hun fungere som konsulent, der udruster og træner medarbejdere til at drive søndagsskolerne.
Viftrup fortæller, at Sujini er en kvinde med ben i næsen – aktiv og fremdrivende! Samtidig kæmper hun imod det kvindesyn, der præger kulturen på øen. Viftrup forklarer, at de lokale kristne virkelig har en passion for at nå deres land, og de begynder at indse, at det er nødvendigt at nyvurdere det kvindesyn, som hæmmer kvinders tjeneste. Der er meget mere arbejde at gøre. Der er brug for kvinders tjeneste på alle områder, og Viftrup slår fast, at ”kvinder er dygtige, ikke fordi de er kvinder, men fordi de er mennesker.”

Udbyttet af den seneste tur
Formålet med den seneste tur, som fandt sted omkring i øens hovedstad Columbo, Trincolmalee og Kilinocchi, var at mødes og snakke med ledere og pastorer og efterprøve om landsledelsen fortsat har vision for at drive bibelskolen. ”Og vi fik afklaret, at de vil!”, siger en begejstret Viftrup! Han slår fast, at det er afgørende, at det er de lokale, der brænder, for det daglige arbejde ligger hos dem og skal bæres af deres passionerede indsats. Sponsorernes opgave er at brænde med fra afstand ved at støtte og bakke op visionært, opmuntrende, relationelt og erfaringsmæssigt.

Den seneste tur bød også på korte besøg hos enkelte af de menigheder, der er blevet plantet gennem tiden. Viftrup bekræfter, at ”missionen på Sri Lanka er meget frugtbart arbejde af KCV og AKO. Det kan jeg ikke sige nok gange. Det er et yderst vigtigt arbejde, som KCV har støttet.”

Sri Lanka er blot ét af de fem lande, som KCV har missionsarbejde i. Herunder er også Rumænien, Grønland, Moldova og Nepal.